Podcast - DET SKETE BARE IKKE!

De seneste år har på mange måder været nogle anderledes år. Stigende inflation grundet uro i verden og ændrede energileverancer, har skabt utryghed blandt virksomheder, investorer og familier.

For at takle uforudsete udfordringer som disse, har vi skabt et særligt rum til udveksling af viden. NORTH’s nye podcast: DET SKETE BARE IKKE! – en podcast for CFO’er.

Sammen med erfarne top-eksperter og gæster dykker vi, hver 14-dag, ned i fascinerende historier fra erhvervslivet, der har påvirket virksomheder, samt de nyeste trends indenfor teknologi, ledelse og risikostyring.

Lyt og abonner

“DET SKETE BARE IKKE!” udgives via Spotify, Google, Podimo og Apple.

Vi anbefaler at abonnere på podcasten via din foretrukne podcast platform, så du løbende bliver notificeret, når vi udgiver nye episoder. 

Seneste episoder

Episode 34 – Vil du ansætte en kriminel?

Danske virksomheder oplever mangel på arbejdskraft og kæmper med ubesatte stillinger – og samtidig bliver der brugt flere og flere ressourcer på ESG-tiltag. Men hvad hvis de to problemstillinger kunne løses på én gang?

Vi har inviteret Ole Hessel, direktør i High:Five, i studiet til en snak om rekruttering af kriminelle og hvilke fordele og ulemper, der kan være for en virksomhed. Hvilke typer skal man kigge efter og hvilke krav stiller det til dit arbejdsmiljø og din kultur? Bliv meget klogere i denne udgave af “Det Skete Bare Ikke”.

Episode 33 – Kan klimaforandringerne gøre din virksomhed umulig at forsikre?

Kan forsikringsbranchen være løsningen på klimakrisen? Kan klimaforandringerne gøre din virksomhed umulig at forsikre?

For at besvare de spørgsmål har vi fornemt besøg af Rowan Douglas fra forsikringsgiganten Howden. Rowan er ekspert i klimaforsikring og har blandt andet arbejdet som rådgiver for den britiske premierminister David Cameron. Howden er blandt verdens førende forsikringshuse og de har en vision for hvordan forsikringsbranchen kan hjælpe virksomheder og regeringer mod en grønnere fremtid – og helt konkret hvordan forsikringsbranchen kan være med til at skaffe billioner af dollars til grøn omstilling.

Episode 32 – Vil højere fragtpriser ramme julehandlen?

Uroen i Mellemøsten har haft stor indvirkning på de globale handelsruter, der nu må gå syd om Afrika. Men endnu har vi ikke mærket så store effekter på forbrugerpriserne herhjemme. Er det et spørgsmål om tid og hvor vil vi mærke det?

Vi drøfter emnet med Nicolaj Aarøe, medejer af Slinkert & Aarøe og ekspert i logistik og shipping. Vi spørger også Nicolaj hvad man bør gøre som virksomhed i en tid med større udsving i fragtpriser og helt konkret hvordan man forbereder sig på nye vejafgifter i 2025.

Episode 31 – Tumult på aktiemarkedet – hvad nu?

Aktiemarkedet tog et ordentligt hug sidste onsdag. Hvorfor skete det lige nu og hvad er det et udtryk for? Er tech-bølgen ved at dø ud eller er det kun en kortvarig korrektion? Hvorfor har det tråde til Japan?

Vi går i dybden sammen med makroøkonomisk analytiker Andreas Steno Larsen, der også gør os klogere på udsigterne for den globale økonomi samt hvad du som virksomhedsleder kan forberede dig på udsving som disse.

Episode 30 – Sådan løser danske virksomheder ESG-rapportering

CFO’s over hele landet kæmper i disse måneder med ESG-rapportering. Det har både betydning for årsrapporten og den løbende rapportering, men virksomheden møder også krav fra kunder, bestyrelse og interessenter.

Hvordan griber man ESG an som nybegynder og hvilke ressourcer er der behov for? Hvordan kommer man lettest igennem som mindre virksomhed og hvordan kan man måske ligefrem få konkurrencefordele ud af ESG? Vi giver en række konkrete svar i samarbejde med associeret partner Kenneth Wegner fra Atlab, der rådgiver store og mindre danske virksomheder med ESG og risikostyring.

Episode 29 – Makroøkonomisk halvårsstatus – Sådan skal CFO’en forberede sig på Trumps genvalg. Gæst: Andreas Steno

Tiden er kommet til en makroøkonomisk halvårsstatus med uafhængig analytiker Andreas Steno.

Aktiemarkederne buldrer stadig derudaf, men mange risici lurer fortsat i horisonten. Vi kigger nærmere på:

  • Dollarkursen
  • Kinesisk valutapolitik
  • Udsigterne for rentemarkederne
  • Udsigterne på aktiemarkedet

Episode 28 – Handelskrig eller rigtig krig med Kina? Gæst: Peter Lisbygd

Kina er igen i vælten på grund af EU’s nye tariffer mod kinesiske elbiler. Men hvad er egentlig op og ned og er kineserne overhovedet bekymrede for en handelskrig mod Europa?

Vi tager temperaturen på ‘Riget i Midten’ med Peter Lisbygd, der til daglig rådgiver danske virksomheder om kinesiske forhold. Vi vender også risikoen for krig i Taiwan-strædet og de langsigtede perspektiver for samhandel og sameksistens mellem Vesten og Kina.

Episode 27 – Lederens guide til krypto – med Andreas Steno og Mads Eberhardt

Krypto er på vej ind i den etablerede finansielle og politiske verden med godkendelsen af først Bitcoin ETF og nu Ethereum ETF. Men hvad betyder det for kryptoverdenen at få adgang til disse miljøer og hvordan vil den finansielle sektor i Danmark gribe det an?

Hvordan skal du som CFO, CTO eller HR-chef forstå og håndtere krypto? Hvad hvis din leverandør vil have betaling i krypto eller dine medarbejdere vil have lønnen ud i Bitcoins? Vi giver dig svarene og en forståelsesramme.

Episode 26 – Dansk aktie- og investorkultur – med Angel Investor Thomas Marschall

Er Danmark blevet et investeringsland? Det spørgsmål stiller vi til Angel investor og direktør i DanBAN, Thomas Marschall, der har skrevet bøger og artikler om emnet. 

Investering er efterhånden blevet en folkesport, men har det også afspejlet sig i viljen og lysten til at investere i unoterede aktier – fx i start-ups? Vi tager også temperaturen på det danske Angel investor-miljø og hvilke tendenser vi kan forvente i fremtiden.

Endelig stiller vi spørgsmålet – hvordan laver man et godt pitch og hvordan er man en god angel investor?

Episode 25 – 3-års planen er død. Sådan lægger du en god strategi i 2024 – Gæst: Lars Fløe Nielsen

Coronakrisen, geopolitiske spændinger og hastig teknologisk udvikling har ændret bestyrelsens og ledelsens strategiarbejde. 3-års-planer bliver overhalet af virkeligheden og langsigtede visioner er svære at føre ud i livet i en omskiftelig omverden. Men hvad gør man så?

Det drøfter vi med investor og bestyrelsesmedlem Lars Fløe Nielsen, der giver konkrete råd til strategiprocessen – samt et indblik i hvordan man er en god bestyrelse og hvad et bestyrelsesmedlem skal kunne i de næste 5-10 år.

Episode 24 – Makroøkonomisk status med Andreas Steno – Hvad betyder en styrket Dollar for din virksomhed?

Efter amerikansk aktiefest er markederne i tvivl – skal renterne op eller ned? Og vil Europa overhale USA når det kommer til rentesænkninger?

Sammen med økonom Andreas Steno gennemgår vi de seneste makroøkonomiske tendenser med særligt fokus på en meget stærk Dollar, der skaber både muligheder og udfordringer for investorer og virksomheder.

Episode 23 – Skal boligmarkedet op eller ned i 2024? Gæst: Marc Lund Andersen

Alle har en holdning til boligmarkedet, men hvordan står boligmarkedet her i starten af 2024? Hvordan har boligmarkedet reageret på de nye vurderinger og hvad betyder de nye, højere renteniveauer?

Vi får en kyndig gennemgang af Marc Lund Andersen fra Boligøkonomisk Videnscenter. Hør også om “det skjulte subsidie” i boligmarkedet og hvad de vigtigste parametre for dit boligkøb og boligen som investering er i de kommende år.

Episode 22 – Hvornår skal dine medarbejdere peake? – Gæst: Lilja Overgaard, Vanesucces

Hvad kan vi som virksomheder lære af topatleter når det kommer til at optimere egen performance og ikke mindst at time sine peaks, hvor man virkelig præsterer godt? I sportsverdenen er der ingen der drømmer om, at kunne præstere på stabilt niveau i 37 timer hver uge, så hvordan får vi prioriteret medarbejdernes performance til de vigtigste møder eller produktioner?

Vi bliver meget klogere på kost, performance og arbejdsliv sammen med ledelsesrådgiver og ernæringsekspert Lilja Overgaard, der til daglig rådgiver både virksomheder og atleter ift. at presse deres performance til det yderste.

Episode 21 – Pludselig chef for 1.000 mennesker – Gæst: Nicolaj Bang, Rådmand i Århus (C)

Nicolaj Bang havde ikke fået stemmer nok til at komme i byrådet, men pludselig blev han tilbudt jobbet som Rådmand for teknik og miljø i landets næststørste kommune. Fra den ene dag til den anden skulle Nicolaj være chef for 1.000 mand og en kompliceret politisk situation i byrådet.

Hør hvordan Nicolaj gik til opgaven, hvad han har lært om sig selv og om lederskab samt hvordan det er at være politisk topleder i landets næststørste by.

Episode 20 – Din medarbejder er kidnappet! – med Jens Serup

Hvad gør man som ledelse når ens medarbejdere bliver kidnappet i Nigeria eller Syrien? Hvem ringer man til og hvordan går man til sagen? Det bliver vi meget klogere på i dagens afsnit, hvor vi har besøg af Jens Serup fra Guardian-srm. Jens har mange års erfaring i de helt spidse situationer, der virkelig kan betegnes som “det skete bare ikke!”

Hør blandt andet hvordan man forhandler med gidseltagere, hvordan man forebygger og forbereder sig, samt hvordan man forsikrer sig imod piratangreb og kidnapninger.

Episode 19 – USA i vækst – udskyder det rentenedsættelser? Makroøkonomisk status med Andreas Steno

Vi tager en makroøkonomisk status på det internationale marked med uafhængig økonom og analytiker Andreas Steno Larsen.

Siden vores nytårskur har vi set ualmindeligt stærke tal for vækst og arbejdsmarked i amerikansk økonomi, så holder forudsigelserne fra nytårskuren stadig, eller er situationen lysnet yderligere?

Episode 18 – Er atomkraft fremtiden – også for Danmark? – Gæst: Lars Fløe Nielsen

Vi stiller skarpt på energimarkedet sammen med investor og ekspert Lars Fløe Nielsen.

Har Danmark strøm nok til den elektrificering, som hele samfundet er igang med? Kan vi forlade os på vindmøller eller skal der andre energikilder til? På Christiansborg er atomkraft blevet et varmt emne igen, men er det overhovedet realistisk og rentabelt?

Vi får svarene og analyserne, der gør dig og din virksomhed meget klogere på udsigterne for elpriserne og fremtidens energimarked.

Episode 17 – Kan Machine Learning redde din bundlinje? Gæst: Lars Gudbrandsson

Alle taler om AI, men hvordan bruger man i praksis AI og Machine Learning til at styrke virksomhedens indtjening og bundlinje? Det tager vi et dyk ned i, i dagens udgave af “Det Skete Bare Ikke!”, hvor vi har besøg af Lars Gudbrandsson. Han tager os igennem Bonnier-casen, hvor han allerede for år tilbage brugte avancerede Machine Learning-modeller til at styrke kundeforståelse og forudsige kundeadfærd, hvilket i den grad kunne mærkes på abonnementsforretningens bundlinje.

Bliv meget klogere på hvilke redskaber og tilgange du kan bruge i din virksomhed i den mest konkrete podcast om AI til dato.

Episode 16 – Blød landing eller recession i 2024?

Bliv klogere på de makroøkonomiske udsigter for 2024 i North Risks store nytårswebinar!

Webinaret blev afholdt 5/1 og du kan her høre en optagelse fra eventet, hvor vi har besøg af topøkonomerne Andreas Steno, Jens Schjerning og Mikael Milhøj, der alle giver deres bud på de makroøkonomiske udsigter for 2024. Falder renten, fortsætter aktiefesten og hvad med olie- og energipriserne? Det bliver du altsammen meget klogere på i denne særudgave af Det Skete Bare Ikke!

Episode 15 – MitID-svindel og blockchain – Gæst: Mads Eberhardt

I årets første udgave af “Det Skete Bare Ikke” hører vi historien om hvordan Mads Eberhardt som 18-årig stiftede en kryptobørs og ikke mindst hvordan han håndterede talrige forsøg på identitetstyveri og NemID-svindel. Hvad gør man når en 75-årig kvinde forsøger at købe Bitcoins – selvom hun er identificeret med pas, NemID osv.? Hør historien og hvordan Mads greb det an i dagens podcast, hvor krypto-eksperten Mads også giver sit besyv med på udbredelsen af kryptovaluta blandt klassiske banker samt danske virksomheders muligheder med blockchain-teknologi.

Husk vores webinar på fredag 5/1: Tilmeld her

Episode 14 – Investeringsåret 2023 Del 2

Vi kigger tilbage på investeringsåret 2023 over to programmer. I denne anden del tager vi et kig på udviklingen uden for USA og Europa samt på råvarer, valuta og ikke mindst renteudviklingen her i december. Hør om Kinas økonomiske 2023, udsigterne for energi og kobber og meget mere!

Episode 13 – Investeringsåret 2023 Del 1

Vi kigger tilbage på investeringsåret 2023 over to programmer. I denne første del tager vi et kig på det overraskende gode aktieår 2023. Hvorfor tog eksperterne fejl, hvem drev fremgangen på aktiemarkederne og hvad siger det om økonomien i USA og Europa?

Lyt også med om 14 dage, hvor Andreas Steno kigger på resten af verden samt andre aktivklasser i del 2 af vores gennemgang af investeringsåret 2023.

Episode 12 – Op at stå! Gæst: Ole Wessung

Er det lige så farligt at sidde ned som at ryge? Hvad kan det betyde for medarbejdertilfredshed og sundhed på arbejdspladsen hvis medarbejderne står op? Og hvordan opnår man reelle adfærdsændringer når vi allesammen har købt hæve/sænkeborde, ergonomiske stole og alt muligt andet tilbehør?

Vi har hevet eksperten Ole Wessung fra 360sundhed i studiet, hvor vært Mikkel Rosenvold bliver udfordret til at gennemføre podcasten stående! Hør hvorfor det er så sundt og naturligt at stå op og hvad du skal gøre på din arbejdsplads.

Episode 11 – Skal renterne op eller ned i 2024? Med Andreas Steno

Mens inflationskrisen er ved at tage af, er der stadig stor usikkerhed omkring renteudviklingen i Europa og USA. Sammen med analytiker og tidligere chefstrateg Andreas Steno tager vi et nærmere kig på de underliggende tendenser og giver et bud på renteudviklingen de næste 6 måneder samt de næste 2-5 år. Skal renterne op eller ned og hvad er de bedste råd til dig som boligejer eller virksomhed?

Episode 10 – Har Kina toppet?

Efter et par årtier med utrolige vækstrater er Kina stødt på problemer. Lønningerne stiger mens befolkningen har toppet – og midt i det hele er Kina ramt af øget konkurrence fra det globale Syd. Hvor stiller det “riget i midten” og hvad er udsigterne for danske virksomheder i landet?

Vi spørger Kina-ekspert Peter Lisbygd, der har mange års erfaring med at hjælpe danske virksomheder i gang i Kina. Hør hvad man skal forvente i mødet med en kinesisk modpart og hvordan man navigerer kulturnormer, partirepræsentanter og sprogbarrierer.

Episode 9 – Makroøkonomisk status med Andreas Steno

I denne særudgave af “DET SKETE BARE IKKE!” kigger vi ind i de kommende kvartaler med makroøkonomiske briller på. Vi står midt i en langtrukken inflationskrise og alle boligejere må forholde sig til markant højere renter end vi har været vant til. For at forstå årsagerne retter vi fokus på den amerikanske gældssituation og effekterne på de globale markeder. Det sker med finansekspert Andreas Steno, der har mange års erfaring fra banksektoren og med makroanalyse.

Episode 8 – Kan virksomheden overleve uden ejerlederen?

Ejerledede virksomheder er en til tider overset, men helt fundamental del af det danske erhvervsliv. Men hvilke karakteristika har ejerledede virksomheder og hvad betyder det når ejerlederen pludselig lægger sig syg eller får for travlt? Hvilke ansættelser skal der til og hvornår giver det ikke længere mening med en ejerleder? Vi drøfter sagens med landets største ekspert på området – Professor Kasper Meisner fra CBS.

Episode 7 – Bliver danske virksomheder hægtet af AI-toget? Gæst: Brian Mikkelsen

Vi har fornemt besøg i dagens udgave af “DET SKETE BARE IKKE!”, nemlig direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Vi skal drøfte den pågående AI-bølge og hvordan danske virksomheder er klædt på til at hoppe på toget. Brian Mikkelsen og Dansk Erhverv har netop lanceret et samlet AI-udspil, som vi behandler grundigt i dagens afsnit. Skal virksomhederne have hjælp fra politisk hold og hvad kan man gøre som mindre eller mellemstor virksomhed?

Episode 6 – Hvad gør du hvis din Facebook og Instagram bliver hacket?

Hvad gør du hvis din Facebook og Instagram bliver hacket? Det spørgsmål blev pludselig virkelighed i virksomheden RAM’n, der blev angrebet og mistede kontrol over en af deres vigtigste salgskanaler. Hør hvordan de løste situationen og hvilke gode råd de har til andre virksomheder, der er afhængige af sociale medier eller på andre måder sårbare overfor cyberangreb. Hør også en analyse fra SMV Danmarks cybersikkerhedsekspert Pernille Birch.

Episode 5 – Er 4 dages arbejdsuge løsningen på høje energipriser og medarbejdertrivsel?

Næsten alle virksomheder blev ramt af et reality check da elpriserne pludselig eksploderede efter Putins invasion af Ukraine sidste år. Det gælder især produktionsvirksomhederne med tungt, energikrævende maskineri. Samtidig møder mange virksomheder krav om øget fleksibilitet og frihed til at tilpasse arbejdsugen – men hvordan løser man det?

I Horsens ligger RK Smede- og Maskinfabrik, som havde et kreativt svar på de udfordringer – nemlig en 4-dages-arbejdsuge. Det er måske mest noget du forbinder med reklamebureauer på Vesterbro i København, men i Horsens har det været en kæmpe succes og det behandler vi i dagens afsnit, hvor energiøkonom Andreas Steno også giver en analyse af de seneste trends på naturgas- og energimarkederne og udsigterne for elpriserne for danske virksomheder.

Episode 4 – Hvad gør du når Amazon kommer?

I årevis har vi talt om Amazons snarlige indtog i Danmark, men hvornår kommer de egentlig? Hvordan er det gået dem i Sverige? Og er det i virkeligheden en større mulighed end trussel for danske virksomheder?

Vi kigger nærmere på Amazon med to skarpe eksperter. Søren Kipling har selv solgt varer for millioner af euro via tysk Amazon og driver i dag Amazon-rådgivningshuset ‘Be-ahead’. Niels Ralund er e-handelsdirektør i Dansk Erhverv og har meget skarpe holdninger til, hvordan hans medlemsvirksomheder bliver klar til Amazon.

Episode 3 – Hjælp mine medarbejdere arbejder hjemme!

Hvordan leder man remote arbejde? Er det en styrke eller en svaghed? Hvad findes der af hybridmodeller? Hvorfor er San Francisco blevet en zombieby?

Det behandler vi i denne uges udgave af Det skete bare ikke! Vi giver dig to vinkler på remote arbejde – dels David Heinemeier, der har medarbejdere over hele verden i sit amerikanske softwarefirma og dels Christina Lambach, der er managing partner i kommunikationsbureauet Essencius i København. Hvordan greb de hver især hjemmearbejdsbølgen an og hvilke læringer har de gjort sig?

Episode 2 – Hvad gør man når banken krakker? Historien om Silicon Valley Bank

Hvad gør du som leder når virksomhedens bank pludselig krakker? Det stod David Heinemeier og Hans Schambye midt i da deres virksomheder havde penge i klemme i Silicon Valley Bank og First Republic. Hør i dagens afsnit hvordan de agerede og deres bedste råd til hvordan du undgår at få fingrene i klemme. Hør endvidere tidligere bankøkonom Andreas Stenos analyse af den pågående bankkrise – for er den overhovedet overstået?

Episode 1 – Slog energikrisen Irma ihjel?

Velkommen til premiereafsnittet af “DET SKETE BARE IKKE! – En podcast for CFO’er”. Vi har besøg af Coop’s informationsdirektør Jens Juul, der fortæller om de hektiske dage, da energipriserne pludselig eksploderede og Coop måtte håndtere et totalt forandret omkostningsbillede for deres butikker. Hør blandt andet hvordan Coop overvågede energimarkedet samt hvordan energikrisen spillede ind på beslutningen om at lukke Irma-kæden.

Feedback til NORTH's podcast?

Har du feedback, tanker eller idéer, som du gerne vil dele med os? Ønsker du måske endda selv at deltage i vores podcast og bidrage med din viden? Eller sidder du inde med forslag til spændende gæster eller emner, som vi bør udforske i kommende episoder? 

Uanset hvad, så opfordrer vi dig til at udfylde formularen nedenfor og sende os en besked. Dit bidrag hjælper os med at skabe en engagerende og informativ podcast, der leverer værdi til vores lyttere. 

Vi ser frem til at høre fra dig!