PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. Per- og polyfluoralkylstoffer, eller PFAS, er en gruppe af kemikalier, der har været almindeligt anvendt i en række forskellige produkter, herunder brandbekæmpelsesmidler, tekstiler, kosmetik, stegepander og mademballage på grund af deres vand-, fedt- og smudsafvisende egenskaber. PFAS er kendt for at være meget holdbare og resistente over for varme, kemikalier og andre påvirkninger, hvilket har gjort dem attraktive i en række forskellige applikationer.
Påvirkningerne af PFAS på menneskers sundhed er stadig under undersøgelse. Stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark. Der er således fundet en mulig sammenhæng mellem eksponering for PFAS og sundhedsproblemer, som effekter på leveren, og immunsystemet, lavere fødselsvægt og effekter på fertiliteten og/eller det ufødte barn. Desuden mistænkes stofferne for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Derfor er der stigende bekymring omkring PFAS og dets indvirkning på miljøet og folkesundheden.
Disse bekymringer har ført til øget opmærksomhed omkring reguleringen af PFAS og deres anvendelse. Fra 2011 blev det forbudt at bruge brandslukningsskum med PFOS, der er ét af flere stoffer fra PFAS-gruppen. Fra 2020 blev det også forbudt at tilsætte stofferne til madindpakning. Forskellige PFAS-forbindelser anvendes stadig i en lang række produkter. Men man arbejder på at få alle PFAS-stoffer forbudt i EU. I Danmark drøftede Folketinget fornyeligt hvordan processen for et forbud kan speedes op for at skåne mennesker og miljø hurtigst muligt. Der blev dog ikke vedtaget noget nationalt forbud.
Virksomheder tegner typisk en ansvarsforsikring for at kunne finansiere eventuelle erstatningskrav som rejses mod dem som følge af skader og tab forvoldt af virksomhedens produkter og ydelser. Det er ikke ualmindeligt, at ansvarsforsikringer indeholder undtagelser til dækningen. Asbest, bly og silica er eksempler på kendte undtagelser. Disse undtagelser blev typisk introduceret i kølvandet på undersøgelser, som påviste en stor risiko for personskader. Da PFAS over en bred kam ikke er undtaget på samme måde som asbest, bly og silica, så vil erstatningskrav umiddelbar være dækket på virksomhedens ansvarsforsikring. Men PFAS vurderes nu også at være under luppen hos forsikringsselskaberne og reassuranceselskaberne.
"Vi har på enkelte ansvarspolicer set en ny undtagelse for PFAS-krav. Vi kender tilsvarende undtagelser for kemikalier og stoffer så som asbest, bly, EMF, pandemi/epidemi, GMO, PCB, ureaformaldehyd, svamp og silica blandt andre."
Maria Dige Nielsen, Casualty Practice Leader
Hvis forsikringsselskaberne vælger at undtage dækning for ansvarskrav forårsaget af PFAS, kan det betyde, at virksomheder, der har anvendt PFAS i deres produktion selv vil skulle håndtere og finansiere evt. skader. Dette kan omfatte udgifter til rensning af jord og vand, erstatning til berørte parter og andre skaderelaterede omkostninger. Det kan føre til betydelige økonomiske tab for disse virksomheder.
Vi har set enkelte forsikringsselskaber tage skridt til at undtage PFAS, som skadeårsag. De første forsikringsselskaber introducerede undtagelsen for PFAS for få år siden på miljøansvarsforsikringer.
Enkelte ansvarsforsikringsselskaber har også nu undtaget produktansvarskrav forårsaget af PFAS. Spørgsmålet er, om vi vil se PFAS som en standardundtagelse i hele forsikringsmarkedet i løbet af nogle få år, som vi kender det fra andre kemikalier og stoffer?
Det er vigtigt, at virksomheden ikke lukker øjnene for problemet, men tværtimod går i dialog med deres forsikringsmægler og/eller deres forsikringsselskab, hvis der bliver taget skridt til at undtage PFAS, hvilket betyder, at virksomheder kan være i fare for at miste deres forsikringsdækning.
Virksomheder bør derfor være opmærksomme på de lokale love og bestemmelser vedrørende brug og håndtering af PFAS og tage skridt til at begrænse deres eksponering for disse stoffer og dermed minimere risikoen for skade – dette kan hjælpe med at forbedre deres risikoprofil og øge forsikringsselskabernes risikoappetit.
NORTH kan hjælpe virksomheder med PFAS-eksponering på flere måder, idet vi kan assistere med at identificere virksomhedens risici for ansvarskrav relateret til PFAS, hvordan risikoen kan håndteres samt forhandle med de forskellige forsikringsselskaber om formuleringen af en eventuel undtagelse på ansvarsdækningen. Endeligt kan vi hjælpe med at vurdere muligheden for at opnå passende dækning i markedet.
Forsikringsselskaber vil normalt gerne indgå i dialog med deres kunder om risici, herunder så vidt muligt levere en passende dækning for deres kunder for eksempel ved at tilbyde mere skræddersyede forsikringsprodukter.
Udfyld formularen, hvis du er interesseret i at høre mere om dine muligheder, eller hvis du har spørgsmål vedrørende PFAS eller erhvervsforsikring. Vi guider dig til flere fordele og mindre risici.
No post found
Hold dig opdateret ved at følge os på vores LinkedIn, hvor vi ofte udkommer med indsigt og gode råd vedrørende erhvervsforsikring, M&A, firmapension, realkreditrådgivning og financial procurement. Vi har gjort det let for dig. Tryk på knappen for at følge os.
NORTH Risk A/S
Nørgaardsvej 32
2800 Lyngby
CVR: 42248789
© 2022 - All rights reserved - NORTH